صندلی اداری ارگونومیک

هر کارمند نیاز به یک صندلی اداری دارد اما ممکن است شما به عنوان یک کارمند از عوارض جانبی نشستن طولانی ‌مدت (تقریبا بیش از ۳۰ ساعت در هفته) پشت میز کار آگاهی نداشته باشید. حتی ممکن است سال‌ها به همین شیوه اشتباه در حال کار کردن باشید. اما طبق نظر کارشناسان طب فیزیکی، نشستن ممتد و بیش از یک ساعت بر روی صندلی باعث اعمال فشار به بدن، به ویژه بر روی ستون فقرات می‌شود. عوارض این فشار مداوم ممکن است بعدها در قالب عوارض جبران‌ناپذیری مثل بیرون‌ زدگی دیسک گردن یا کمر خود را نشان دهد.

همین مساله باعث ظهور نسل جدیدی از صندلی‌های اداری طبی با عنوان  صندلی اداری ارگونومیک شد. تنها تفاوت اصلی آنها با بقیه در قابلیت تنظیم عمق صندلی، شیب زانویی، ارتفاع نشیمنگاه، ارتفاع پشتی صندلی و قسمت پشتیبانی کمر است. به واقع می‌توان گفت، با توجه به ویژگی‌های متمایز انواع صندلی اداری ارگونومیک، یافتن یک صندلی مناسب ممکن است در ابتدا کاری دلهره‌آور به نظر برسد. به همین دلیل در مجله مکعب برای کمک به افزایش آگاهی شما پیش از خرید، به چندین ویژگی صندلی ارگونومیک اداری اشاره کرده‌ایم. توصیه می‌کنیم از تجربیات افراد خبره در زمینه دکوراسیون و طراحی داخلی نیز برای خرید یک صندلی مناسب کمک بگیرید.

اصطلاح “ارگونومیک” به چه معناست؟

ارگونومیک یا ارگونومی (Ergonomic) در واقع شاخه‌ای از علم مهندسی است که به آن مهندسی انسانی یا بیوتکنولوژی نیز می‌گویند. در اصل این رشته علمی به بررسی نحوه طراحی و یا ترتیب اشیا به منظور تعامل آسان و ایمن آنها با انسان می‌پردازد. به عنوان مثال، یک صندلی ارگونومیک مناسب به گونه‌ای طراحی می‌شود که امکان فراهم کردن وضعیت بهتر برای بدن، راحتی بیشتر و حمایت از اندام‌های مختلف را ممکن می‌کند.

چه چیزی یک صندلی اداری معمولی را به یک صندلی ارگونومیک تبدیل می‌کند؟

صندلی‌ اداری ارگونومیک دارای تعدادی ویژگی خاص به منظور بهبود وضعیت بدن و پشتیبانی صحیح از آن هستند. اما طبق نظر کارشناسان وجود این ویژگی‎ها کافی نیست و باید در ابتدا از نحوه صحیح نشستن روی هر صندلی آگاه بود. زیرا میزان بهره‌وری از یک صندلی ارگونومیک را به صد در صد می‌رساند. در ادامه طبق تصویر می‌توانید با خصوصیات صحیح نحوه نشستن روی صندلی آگاه شوید.

  • در حالت ایده‌آل باید به گونه‌ای بر روی صندلی قرار گرفته باشید که قسمت بالای مانیتور با چشم شما هم‌تراز باشد.
  • صاف بنشینید و از خم شدن خودداری کنید. گردن شما باید در وضعیت آرام و ریلکسی قرار بگیرد.
  • بازوهای خود را بر روی دسته صندلی و یا در حالت آزاد، به صورت موازی با زمین قرار دهید.
  • کف هر دو پای شما باید به صورت صاف بر روی زمین قرار بگیرد و از جمع کردن پاهای خود روی نشیمنگاه صندلی خودداری کنید. این کار برای حفظ گردش خون کافی در پاها است.

صندلی اداری ارگونومیک|صندلی اداری

ویژگی‌های صندلی اداری ارگونومیک

در اینجا به ترتیب اعداد موجود در تصویر بالا، به چندین ویژگی صندلی اداری ارگونومیک اشاره شده است. پیشنهاد می‌کنیم پیش از خرید، به آن‌ها توجه کنید تا بتوانید سنجیده محصول مورد نظر خودتان را خریداری کنید.دارای قابلیت تنظیم ارتفاع نشیمنگاه صندلیارتفاع مناسب صندلی به شما این امکان را می‌دهد که پاهای خود را صاف بر روی زمین قرار دهید. اصولا انتخاب یک صندلی ارگونومیک با قابلیت تنظیم ارتفاع می‌تواند این امکان را برای همه افراد با طول قد متفاوت فراهم کند. با توجه به ارتفاع ثابت بیشتر میزهای کار، با تنظیم ارتفاع می‌توان در حین کار احساس راحتی بیشتری کرد.

ارتفاع نشیمنگاه صندلی ارگونومیک

اولین مورد مهمی که باید در مورد صندلی ارگونومیک بررسی کنید، ارتفاع نشیمنگاه است. ارتفاع صندلی باید به اندازه‌ای باشد که برای نشستن روی آن و آویزان کردن پاهایتان مشکلی نداشته باشید. این ارتفاع می‌تواند برای افراد متفاوت فرق کند. ضمن اینکه به فرم بدن و وضعیت لگن نسبت به پاها هم بستگی دارد. چراکه باید لگن و زانو به صورت 90 درجه قرار بگیرند و پاهای شما هم خیلی راحت به زمین برسد.
با اینکه مشخص‌کردن دقیق این ارتفاع سخت است، ولی به‌طور کلی ارتفاع مناسب را می‌توانید یک چهارم ارتفاع بدن در نظر بگیرید. البته برخی هم معتقدند این مقدار می‌تواند بین 40 تا 55 سانتی‌متر باشد.

عرض و قعر نشیمنگاه صندلی ارگونومیک

یکی دیگر از مشخصات صندلی ارگونومیک که اهمیت فوق‌العاده زیادی دارد، عرض و قعر نشیمنگاه است. بعضی از صندلی‌ها شاید حرفه‌ای و جذاب به نظر برسند، ولی استاندارد نیستند و همین مسئله باعث می‌شود تا نتوانید خیلی راحت روی آنها بنشینید.
اگر نخواهیم سراغ اعداد برویم، طبیعی است که عرض و قعر نشیمنگاه باید طوری باشد که هر کاربری خیلی راحت رو صندلی جا شود و بتواند روی آن بنشیند. ضمن اینکه باید چند سانتی‌متری هم فضای کافی داشته باشد که بتواند بدون دردسر حرکت کند. اما اگر بخواهیم به صورت عددی بیان کنیم، گودی استاندارد صندلی ارگونومیک 40 تا 50 سانتی‌متر است.

پشتیبانی از گودی کمر در صندلی ارگونومیک

خیلی‌ها صندلی ارگونومیک را به همین یک ویژگی مهم و حیاتی آن می‌شناسند. صندلی‌ای که طبی است و به خوبی گودی کمر را پر می‌کند. همان‌طور که می‌دانید ستون فقرات ما شکل منحنی دارد و بنابراین باید صندلی‌ای انتخاب کنیم که به خوبی گودی کمرمان را پر کند. اساساً طراحی همین قسمت است که بیشتر باعث می‌شود یک صندلی طبی یا ارگونومیک باشد.

تکیه گاه ارگونومیک صندلی

جز قسمتی که روی آن می‌نشینیم، تکیه گاه صندلی هم اهمیت بسیار زیادی دارد. باید زاویه این قسمت قابلیت تنظیم داشته باشد و شرایط راحتی را برای کمر و ستون فقرات فراهم کند. معمولا عرض این قسمت 30 تا 50 سانتی‌متر است. ضمن اینکه تکیه گاه باید ضامن و قفل ایمنی داشته باشد تا هنگام تکیه دادن با صندلی به عقب برنگردید.

دارای قابلیت تنظیم عمق نشیمنگاه صندلی

هنگامی‌که روی  صندلی اداری می‌نشینید، باید بین لبه صندلی و پشت زانوی شما به اندازه ۲-۳ انگشت فاصله باشد. در غیر این صورت ممکن است فشار ناخواسته‌ای به پشت زانوها وارد شود. اصولا برای افراد قد بلندی که طول ران آن‌ها بلند است باید عمق نشیمنگاه صندلی بیش‌تر باشد و برای افراد کوتاه قد باید عمق نشیمنگاه صندلی کمتر باشد. در یک صندلی ارگونومیک امکان تنظیم عمق نشیمنگاه صندلی به راحتی ممکن است.

دارای قابلیت تنظیم شیب نشیمنگاه صندلی

اصولا نشیمنگاه صندلی اداری  باید صاف باشد یا کمی به سمت جلو متمایل باشد تا لگن در موقعیت مناسبی قرار بگیرد. انحراف لگن به سمت جلو یا تیلت قدامی لگن، یک مشکل وضعیتی است که تقریباً همه کسانی را که زیاد نشسته‌اند گرفتار می‌کند. به همین دلیل در صندلی ارگونومیک امکان تنظیم شیب نشیمنگاه وجود دارد تا لگن در وضعیت طبیعی قرار بگیرد.

دارای پشتیبان کمر قابل تنظیم

طراحی صندلی‌ اداری ارگونومیک به گونه‌ای است که از حالت طبیعی ‘S’ ستون فقرات و کمر پشتیبانی می‌کند و باعث کاهش فشار روی ستون فقرات و لگن می‌شود. از طرفی با وجود قابلیت تنظیم پشتیبان کمر، مطمانا هر فرد با توجه به آناتومی بدن خود در حالت نشسته وضعیت بهتری خواهد داشت. چرا که بعضی ار افراد قوس کمر زیادی ندارند.

دارای پشتی قابل تنظیم

یک پشتی یا تکیه‌گاه قابل تنظیم، موقعیت مناسب‌تری را برای کاربر فراهم می‌کند. اصولا پشتی صندلی در زاویه ۹۰ تا ۱۰۰ درجه نسبت به نشیمنگاه قرار می‌گیرد. اما در مورد صندلی‌ اداری ارگونومیک این زاویه به اندازه ۱۲۰ تا ۱۳۰ درجه قابل تغییر است. این تغییر زوایه میزان فشار وارده به عضلات کمر و دیسک‌های نخاعی در هنگام نشستن بسیار کمتر شود.

دارای پایه چرخان ودسته‌های صندلی قابل تنظیم

امکان چرخش همزمان در حین نشستن روی صندلی، در انواع صندلی‌ اداری ارگونومیک به شما این امکان را می‌دهد که به نقاط مختلف میز در هر لحظه دسترسی داشته باشید.وجود دسته‌های قابل تنظیم (از نظر ارتفاع) در صندلی‌های ارگونومیک باعث می‌شود که کل بدن در وضعیت مناسبی قرار بگیرد. چرا که با قرارگیری صحیح آرنج‌ها، فشار بر روی بالاتنه کاهش می‌یابد. در این شرایط همگام کار شانه‌ها احساس راحتی بیشتری خواهند کرد.

دارای پشت سری یا زیرسری صندلی ودارای باکیفیت ترین موارد به کار رفته

پشت‌ سری صندلی‌های ارگونومیک با پشتیبانی از پشت سر و قسمت فوقانی گردن، باعث کاهش فشار در شانه‌ها و بالاتنه می‌شود.اصولا یک صندلی اداری مناسب ارگونومیک از مواد عالی ساخته می‌شود تا مثلا مانع از تعریق پشت کاربر شود. البته با افزایش کیفیت مواد به کار رفته قیمت صندلی هم افزایش می‌یابد. معمولا برای تولید انواع سطح بالا صندلی‎های اداری ارگونومیک، از چرم یا مخمل استفاده می‌شود.

دارای چرخ‌های متحرک

اگر شما نیاز به حرکت در اطراف خود دارید، تهیه یک صندلی ارگونومیک طبی با چرخ‌های متحرک کار شما را آسان می‌کند. فقط دقت کنید که در هنگام خرید صندلی اداری باید چرخ‌های آن با نوع کفپوش زیر آن هماهنگ باشد. مثلا بر روی فرش باید چرخ‌های مقاوم‌تری را انتخاب کنید تا امکان حرکت راحت‌تر فراهم شود.

.

صندلی اداری ارگونومیک