از دوران امپراتوری روم آمفی تئاترها رونق گرفتند؛ به صورتی که مهمترین اتفاقات آن ایام در این اماکن اتفاق می‌افتاده است. با گذشت زمان، این مکان‌ها شکل و شمایل بهتری به خود گرفتند و امروزه با پیشرفت تکنولوژی و صنعت، شاهد تغییرات شگرفی در سالن‌های آمفی تئاتر هستیم. یکی از تغییرات مهم در این سالن‌ها، صندلی آمفی تئاتر است.

چرا می‌خواهیم درباره صندلی آمفی تئاتر صحبت کنیم؟ پاسخ این پرسش این است که معمولاً افراد حاضر در سالن‌ها باید ساعت‌ها و بدون حرکت بر روی صندلی بنشیند و منتظر اتفاقات نمایشی باشند. این انتظار و نشستن بسیار زجرآور است.

این یک صندلی خوب و مناسب است که موجب عدم خستگی افراد و بی حوصلگی آنها خواهد شد. بنابراین در این مطلب از فریدصنعت با ویژگی‌های صندلی آمفی تئاتر خوب آشنا خواهیم شد تا بدانیم مناسب‌ترین نوع صندلی‌ها برای یک سالن همایش و تئاتر چگونه است؟

سالن ما سالن همایش است یا سالن تئاتر؟

سالن سینما است یا سالن جلسات؟! با توجه به تنوع مدل مبلمان سینمایی وجود دارد بهتر است هنگام خرید دقت کنیم. برخی از صندلی های همایش و صندلی امفی تئاتر و صندلی صندلی سینمایی با پشتی بلند و برخی دیگر با پشتی کوتاه هستند.

صندلی همایش و صندل آمفی تئاتر با پشتی کوتاه مناسب  همه سالنها و به خصوص سالنهایی که به صورت صاف هستند میباشند. صندلی با پشتی بلند مناسب سالنهایی است که دارای کف سازی مناسب،که میتواند به صورت پلکانی و یا به صورت شیبدار هستند باشد.، زیرا پشتی بلند آن اگر بر روی سطح صاف نصب شود باعث ایجاد نقطه کور میشود. به همین دلیل پیشنهاد میشود در سالنهایی با کف صاف از صندلی با پشتی کوتاه تر استفاده کردو یا پشتی آن دارای قوس باشد.

البته اگر سالن شما دارای کف صاف است .و انتخاب شما هم صندلی امفی تئاتر و یا صندلی همایش با پشتی بلند است. میتوانید از چینش صندلی به صورت دندون موشی(چینش آجری) چیده شود تا کوری دید به حداقل ممکن برسد.

برای صندلی همایش و مبلمان سینمایی بهتر است صندلی را انتخاب کنی که دارای کفی تاشو باشد. زیرا مبلمان تاشو باعث میشود که نظافت سالن و همچنین تردد در آن راحت تر صورت بپذیرد.

صندلی آمفی تئاتر

ویژگی یک صندلی آمفی تئاتر خوب

صندلی‌های آمفی تئاتر دارای ویژگی‌های متعددی هستند و این نوع صندلی‌ها تنها توسط تولیدکنندگان این نوع صندلی‌ها برای آمفی تئاترها، سالن‌های نمایش و سالن‌های سینمایی ساخته می‌شوند. برخی از این ویژگی‌ها به قرار زیر هستند:

1- مواد اولیه و کیفیت مناسب صندلی

صندلی‌های آمفی تئاتر اغلب باید از فوم سرد تزریقی با دانسیته بالا برای قسمت‌های پشتی و کفی صندلی تولید شوند و روی آنها با یک پارچه مرغوب و باکیفیت استفاده شود.

کیفیت این مواد بر روی راحتی و دوام صندلی‌ها تأثیر مستقیم دارد. این صندلی‌ها به دلیل استفاده‌های مکرر در معرض فشار زیادی هستند؛ بنابراین نباید از راحتی و استحکام آنها کاسته شود.

فوم‌های باکیفیت استفاده شده در صندلی‌ها به مرور زمان دچار تورفتگی و از دست دادن فرم نشیمن آن‌ها نمی‌شوند. همچنین پروفیل‌های سنگین استفاده شده در صندلی آمفی تئاتر موجب مقاومت صندلی می‌شود.

2- روکش پارچه و چرم در صندلی آمفی تئاتر

اغلب برای روکش صندلی از پارچه مرغوب و باکیفیت استفاده می‌شود. پارچه استفاده شده روی این صندلی‌ها باید باکیفیت باشند؛ چرا که نباید باعث پرزدهی، چروک شدن و از بین رفتن روکش صندلی شوند. البته به دلیل استفاده طولانی از صندلی‌ها معمولاً از پارچه چرمی در این موارد، استفاده نمی‌شود.

این پارچه‌ها در انواع و رنگ‌های مختلف تولید و استفاده می‌شوند و کیفیت‌های متفاوتی دارند که بر روی قیمت صندلی آمفی تئاتر نیز تأثیر می‌گذارند.

3- نمای پشتی و کفی صندلی آمفی تئاتر

برای تولید نمای پشتی و کفی صندلی از نوعی پلاستیک فشرده به نام ABS استفاده می‌شود که در برابر ضربه و خط و خش مقاوم است. البته در بعضی مدل‌ها می‌توان از MDF و چوب برای این نماها استفاده کرد.

4- دسته صندلی

دسته‌های صندلی تئاتری از انتگرال ضد خش و ضد خط که نوعی پلاستیک فشرده می‌باشد، تولید می‌شود. در برخی مدل‌ها نیز از چوب راش و توسکای سمباده شده و رنگ شده برای ساخت دسته صندلی‌ها استفاده می‌شود.

دسته اینگونه صندلی‌ها به سه صورت تولید می‌شوند:

  • دسته‌های ساده، که به صندلی‌های آمفی تئاتری یا همایشی معروف هستند.
  • دسته‌های دارای جا لیوانی، که به صندلی‌های سینمایی معروف هستند.
  • دسته‌های دارای میز تحریر، که به صندلی‌های آموزشی معروف هستند.

5- پایه‌های صندلی آمفی تئاتری

در تولید پایه‌های صندلی از پروفیل سنگین استفاده می‌شود و این پروفیل‌ها در برابر وزن بالا و ضربه نیز مقاوم هستند. رنگ استفاده شده بر روی این پایه‌ها از نوع رنگ الکترواستاتیک کوره‌ای است و این پوشش رنگی عمر بسیار بالایی دارد.

جوش های پایه‌های صندلی نیز از نوع جوش CO2 هستند. مکانیزم استفاده شده در این نوع صندلی‌ها از نوع وزنی – تعادلی است و این مکانیزم باعث برگشت منظم و درست صندلی به حالت تاشو خود می‌شود و با گذشت زمان نیز خاصیت خود را از دست نخواهد داد.

6- طراحی ارگونومی صندلی

یکی از مواردی که یک سالن آمفی تئاتر خوب نیاز دارد این است که صندلی‌های سالن باید ارگونومیک و مهندسی شده باشند. تماشاگران و مراجعین باید بتوانند با استفاده چند ساعته از صندلی‌ها احساس راحتی کنند. همچنین زاویه قرارگیری صندلی‌ها نسبت به محل اصلی برگزاری برنامه باید طوری باشد که کاملاً مشرف به آن باشند.

7- ارتفاع صندلی آمفی تئاتر

این مورد می‌تواند کیفیت یک سالن را جابه‌جا کند. دقت در انتخاب ارتفاع مناسب صندلی‌ها به صورتی که افراد بتوانند دید مناسبی به سمت صحنه داشته باشند؛ تأثیر بسزایی خواهد داشت.

انتخاب مناسب ارتفاع پشتی صندلی در زمانی که کف سالن به صورت فلت (صاف) باشد، با زمانی که کف سالن به صورت پلکانی یا شیب دار باشد، متفاوت است. زیرا در سالن‌هایی که کف آن صاف است، احتمال وجود نقطه کور زیاد است و بلند بودن پشتی صندلی می‌تواند از دید افراد پشت سر جلوگیری کند.

بهترین نمونه سالن‌های پلکانی با ارتفاع هر پله 10 تا 15 سانتی متری است تا بتوان از صندلی‌های آمفی تئاتری پشت بلند استفاده کرد که برای نشستن و عدم خستگی افراد حاضر در سالن بسیار مناسب‌تر است.

صندلی آمفی تئاتر

8- رنگ بندی صندلی

همانقدر که به استاندارد بودن یک صندلی در سالن آمفی تئاتر اهمیت می‌دهید، باید به ظاهر و زیبایی و هماهنگی آن با دکوراسیون سالن نیز اهمیت دهید. رنگ بندی صندلی‌ها براساس مؤلفه‌های متعددی مانند نوع کاربری سالن، مدت زمان استفاده و عدم استفاده از صندلی‌ها، نوع رنگ فلز، پایه و قاب صندلی و… تعیین می‌شوند.

9- پشتی صندلی امفی تئاتر

در زمان انتخاب صندلی همایش و صندلی امفی تئاتر بهتر است با ارتفاع پشتی صندلی توجه کنیم علی الخصوص زمانی که کف سالن به صورت صاف (Felat) باشد.زیرا در سالنهایی که کف آن صاف است احتمال نقطه کور در سالن زیاد است و بلند بودن پشتی صندلی این مشکل بیشتر میشود.برای صندلی همایش و صندلی سینماییو صندلی امفی تئاتر پشت بلند بهتر است کف به صورت پلکانی با ارتفاع هر پله بین ۱۵-۱۰ سانتی متر باشد که مشکل دید کور به وجود نیاید و کسانی که از صندلی همایش و صندلی سینما استفاده میکنند به راحتی و آرامش برنامه ها و فیلم های در حال اجرا را دنبال کنند. علاوه بر ارتفاع پشتی صندلی همایش،باید به فوم آن نیز توجه کرد،بهتر است فوم پشتی مبلمان سینمایی بهتر است کمی نرم(فوم سرد به صورت نرم تزریق شود) باشد تا در زمان تکیه دادن بر آن احساس راحتی بیشتری به شخص استفاده کننده از صندلی سینما را بدهد.

کفی صندلی آمفی تئاتر و صندلی همایش معمولا به صورت تاشو تعادلی-یاتاقانی میباشد.مزیت مکانیزم برگشتی تاشو تعادلی دوام بسیار بالای آن میباشد،که این امر سبب نظم در سالن میشود(اگر مکانیزم از به مشکل بخورد کفی صندلی ها به صورت نامنظم قرار میگیرند) استفاده از فنر در مکانیزم مبلمان سینمایی باعث میشود بعد از مدتی فنر خاصیت خود را از دست داده و از حالت ارتجاعی خارج شود که مسلما باعث نازیبایی سالن همایش و یا سالن آمفی تئاتر  تئاتر خواهد شد.فوم کفی (فوم سرد تزریقی)صندلی امفی تئاتر بهتر است نسبت به فوم پشتی صندلی سفت تر باشد.

نکات مهمی درباره صندلی‌های آمفی تئاتر

برای استفاده و چیدمان بهتر صندلی سالن‌های تئاتر، سینما و همایش باید استانداردهایی را رعایت کرد که به شرح زیر می‌باشند:

  • فاصله صندلی آمفی تئاتر با کف تاشونده در مقابل ردیف‌های دیگر 75 سانتی متر باشد.
  • عرض صندلی‌های متصل به هم 46 سانتی متر و عرض صندلی‌های دسته دار 50 سانتی متر باشد.
  • ارتفاع پله برای نصب صندلی‌هایی با ارتفاع بلند (پشت بلند) در سالن‌های با کف پلکانی، 10 تا 15 سانتی متر باشد.
  • حداقل فاصله بین ردیف‌های صندلی برای رفت و آمد، در سالن‌هایی با کف صاف 20 سانتی متر و در سالن‌هایی با کف پلکانی 40 سانتی متر باشد.
  • چرم و پارچه رویه صندلی باید غیرقابل نفوذ باشد؛ تا در صورت ریختن نوشیدنی و… مشکلی پیش نیاید و به راحتی تمیز شود.
  • به ازای هر 100 صندلی آمفی تئاتر یک فضای خالی جهت قرار گرفتن صندلی چرخ‌دار برای معلولین وجود داشته باشد.
  • صندلی آمفی تئاتر باید قابلیت تا شدن داشته باشد؛ این تا شدن باید بی صدا و آرام باشد.
  • ارتفاع پشتی صندلی‌ها به گونه‌ای باشد که شانه‌های افراد را کاملاً پوشش دهند.
  • صندلی‌های آمفی تئاتری که در کنار دیوار هستند باید یک متر از دیوار و صندلی‌هایی که در گوشه قرار دارند باید 1.5 متر از گوشه فاصله داشته باشند.
  • قاب صندلی آمفی تئاتر بهتر است از جنس MDF روکش شده با پارچه صندلی باشد.
  • یک صندلی مناسب آمفی تئاتر باید 15 سال عمر مفید داشته باشد.