فضایی که در آن به سر می برید بسیار مهم است. اما طراحی داخلی منحصر به فرد و استثنایی به هیچ وجه با یک فضا شروع نمی شود، بلکه با افراد منحصر به فردی شروع می شود که از آن استفاده می کنند و از آن لذت می برند.مردم گاهی فکر می کنند که طراحان داخلی فقط مکان ها و فضاها را زیبا جلوه می دهند. اگرچه این بخش مهمی از کاری است که طراحان داخلی انجام می دهند، اما روند طراحی داخلی در تجزیه و تحلیل طراحی، پایه ها، شماتیک ها و ایجاد پروژه های مشارکتی نیازمند متخصص رشته طراحی داخلی است.اما برای رسیدن به روند طراحی داخلی اصولی ، طراح به یک برنامه ریزی دقیق برای پروسه طراحی داخلی نیاز دارد. دنبال کردن مراحل طراحی برای دیزاین یک فضا می تواند یک تلاقی کامل بین نیازهایی شخصی مشتریان، بهترین اصول طراحی و بهینه سازی محیط را نشان دهد. در نتیجه یک طراح باید به خوبی با مراحل طراحی داخلی آشنا باشد و بتواند این مراحل را دنبال کند. اما فرایند طراحی در طراحی داخلی چیست و شامل چه بخش هایی می شود؟ در این مقاله از فرید صنعت با ما همراه باشید تا به سوال روند طراحی داخلی به چه صورت است؟ پاسخ دهیم.

روند طراحی داخلی به چه صورت است؟

هر پروژه به یک روند طراحی داخلی نیاز دارد. پروژه‌ های کوچک‌تر ممکن است به اندازه پروژه‌ های بزرگ ‌تر و پیچیده ‌تر به هر مرحله از روند طراحی داخلی نیاز نداشته باشند، اما حتی ساده‌ ترین پروژه‌ ها از یک پیشرفت سیستماتیک از طریق یک سری مراحل به ترتیب منطقی برای حل مشکل طراحی سود می‌ برند.در واقع این مراحل شامل یک سری فعالیت ها و پروسه هایی است که پیش از استارت خوردن یک پروژه توسط طراح یا تیم طراحی تنظیم می شود تا به این ترتیب چشم اندازی روشن و واضح از ایده های ذهنی طراح و مسیر طراحی داخلی ایجاد شود. این مراحل ممکن است به صورت قدم به قدم دنبال شود یا این که برخی مراحل با هم هم پوشانی نیز داشته باشند و پا به پای هم پیش روند.

روند طراحی داخلی به چه صورت است؟

چرا به برنامه ریزی روند طراحی داخلی نیاز است؟

سوال مهم پیش از بررسی روند طراحی داخلی این است که چرا به تنظیم این مراحل نیاز است؟دلیل وجود پروسه طراحی پرداختن به جزئیاتی است که ممکن است طراح به آنها در ابتدای پروژه نپردازد. جزئیات در خدمت کلیات اثر هستند و در اولین مراحل طراحی باید کلیات اثر شکل بگیرند تا بعد جزئیات در هماهنگی کامل با آنها شود.در ابتدا طراحی ممکن است خیلی مسائل گنگ و مبهم به نظر برسد و هر قدر مراحل را پیش می رویم ابهام ها برطرف شده و جزئیات بیشتری جلوه گر خواهد شد.در نتیجه اهمیت استفاده از این مراحل در هر پروژه طراحی داخلی برای شفاف تر شدن جزئیات و کارهایی است که برای طراحی یک فضا باید انجام شود. از طرفی نیز وجود این فرایندها قطعا نتیجه نهایی کار را بهتر کرده و موجب می شود در همان ابتدای شروع کار چشم انداز بهتری نسبت به اتمام کار وجود داشته باشد.

روند طراحی داخلی شامل چه مواردی می شود؟

این مراحل و جزئیاتی که دارند در هر پروژه متفاوت است و ممکن است بسته به ذهن و سبک کاری طراح، موارد متفاوتی را شامل شود. اما به صورت کلی روند طراحی داخلی شامل مراحل زیر می شود:شناخت،تجزیه و تحلیل،برنامه نویسی،بررسی قابلیت ها و ظرفیت ها،کانسپت سازی،طراحی و توسعه طرح اولیه،مرحله تکنیکال،مرحله تولید،مناقصه،ساخت و ساز.

فرآیند طراحی در طراحی داخلی

مراحل طراحی در طراحی داخلی ، مجموعه مراحل و فعالیت ها و پروسه هایی است که طراح بصورت خود آگاه یا ناخود آگاه انجام می دهد تا ایده های ذهنی خود را در قالب کالبدی مشخص ارائه دهد.روند، فرآیند یا پروسه به صورت مرحله به مرحله یا حتی به موازات هم می باشند که هر کدام کامل کننده یکدیگر هستند.در حقیقت پروسه طراحی ، فرآیند متشکل از مراحل متعدد است که در هم تنیده شده است. هر چند ممکن است هر کدام از این مراحل مستقل عمل نماید اما در حالت کلی وحدت و یکپارچگی خود را حفظ کرده است. همه مراحل دارای یک ارزش و برتری در آنها وجود ندارد و کامل کننده یکدیگر می باشند.بسیار از طراحان روش خاص خود را در طراحی داخلی دارند و با روش خود مراحل را پیش می برند.

شناخت

اولین مرحله بررسی اطلاعات پایه در مورد پروژه است. هر قدر میزان آگاهی و تسلط هرچه بیشتر طراح در این زمینه بیشتر باشند، پروژه پایانی بهتر و کارآمد تر خواهد بود.
تجسم خلاق و ترسیم دیاگرام ها از مهم ترین ابزار های کارآمد در مرحله ابتدایی محسوب می شود. به طور معمول موارد زیر در مرحله شناخت ارائه می شود.

تجزیه و تحلیل طراحی ، طراحی داخلی

در این مرحله، اطلاعات جمع آوری شده طبقه بندی و مرتب می شود. برای دسته بندی می توان از دیاگرام ها و نمودارهای طراحی برای ارتباط بین اطلاعات طبقه بندی شده استفاده کرد.
دیاگرام ها ترسیماتی هستند که در آن از اجزاء هندسی برای ارتباط بین داده های فیزیکی پروژه همانند دیوارها، در و پنجره، مبلمان و … رفتارهای انسانی، همچون رفت و آمدها، میدان دید و … و تعداد زیاد عوامل دیگر استفاده می شود.چنین نمودار هایی نه تنها ارائه کننده اجزاء فیزیکی و ارتباط آنها می باشند بلکه نماینگر جریاناتی هستند که طراح باید آنها را مدیریت نماید. نمودارها و دیاگرامها در یک پروسه طراحی، در راستای تحلیل و شناخت ذهن طراح از پروژه جاری قبل از خلق ایده ترسیم می شوند.

برنامه نویسی

خود مرحله برنامه نویسی را می توان به چهار مرحله مجزا تقسیم بندی کرد:بیان مساله،پژوهش،سند برنامه،بررسی و تایید مشتری،در این مرحله از روند طراحی داخلی طراح باید پروژه را به صورت کلی تعریف کند. مشتری های خود را شناسایی کرده و ماهیت پروژه مانند محل اقامت اولیه، محل اجرای پروژه، هدف از فضاها و وسعت کار طراحی را بشناسد. در این مرحله باید نظرات و خواسته های مشتری نیز شنیده شود تا با در نظر گرفتن این نظریات و خواسته ها، مراحل بعدی در طراحی داخلی دنبال شود.

بررسی قابلیت ها و ظرفیت ها

در طول این مرحله طراح ایده های خود برای طراحی فضاهای مختلف را ارائه می دهد و آنها را مورد بحث قرار می دهد. این فاز اولیه پروژه است و شامل مطالعات اولیه سایت یا ملک مورد نظر برای طراحی می شود. در این از روند طراحی داخلی، طراح داخلی باید در مورد قابلیت های فضای مورد نظر برای طراحی، نیازها و جاه طلبی های مشتریان، میزان بودجه و زمان بندی اطلاعاتی را به دست آورد. در این مرحله طراح باید بتواند خلاصه ای از ترجیحات طراحی داخلی مد نظر مشتریان را ایجاد کند.

کانسپت سازی

طراحی کانسپت بخش مهم دیگر در روند طراحی داخلی است. طراحی مفهومی آغاز فرایند خلاقیت است. از طریق کارگاه های طراحی یا برنامه های تخصصی طراحی داخلی طراحان می توانند طرح های پیشنهادی را برای ملک مورد نظر توسعه دهند. همزمان با ارائه طرح های پیشنهادی می توان سبک های مختلف طراحی داخلی و تاثیری که روی فضای مورد نظر دارند را نیز بررسی کرد. در این مرحله از طراحی داخلی رندرها و مدل های سه بعدی اولیه ایجاد خواهد شد که جنبه های حجمی طراحی را توصیف می کنند.

طراحی و توسعه طرح اولیه

در طول مرحله توسعه طراحی، به جزئیات طرح پرداخته می شود. طراح داخلی طرح بندی های داخلی را اصلاح می کند و فرایندهای تکمیلی کلیدی را اضافه می کند. مواردی مانند مواد مناسب برای تکمیل کف، دیوارها، نحوه فرنیش فضا، مبلمان مناسب و مواردی از این دست در این مرحله تعیین خواهد شد. در کنار این ها مفاهیم روشنایی فضا و طراحی نورپردازی و الزامات M&E نهایی نیز تعریف می شود.

مرحله تکنیکال

بخش مهم دیگر روند طراحی داخلی ، مرحله تکنیکال یا فنی است. این مرحله از کار در واقع رسیدن به طرح نهایی است. با توافقاتی که با مشتری انجام می شود امضای طرح اولیه انجام شده و کار به مرحله طراحی فنی می رسد. طی این مرحله جزئیات بیشتری به پروژه اضافه می شود و تمام جزئیات پیشنهادی جدید برای ساخت نیز ارائه می شود. در این مرحله از کار مشخصات و نقشه ها نیز ارائه می شود.

روند طراحی داخلی به چه صورت است؟

سند در مرحله تکنیکال

در مرحله سند قرارداد مشخصات طراحی تکمیل می شود تا از یکپارچگی طراحی در طول پروژه اطمینان حاصل گردد. مشخصاتی که در این پلان مورد بررسی قرار می گیرد شامل ارتفاعات و مقاطع ساختمان، پلان طبقات، پلان سایت، برنامه پنجره ها، طرح تکمیلی، پلان سقف منعکس شده با مکان های روشنایی، ارتفاعات داخلی و سایر بخش ها در صورت لزوم است. همچنین یک سند مشخصات داخلی و خارجی وجود خواهد داشت که تمام مواد و روش‌های نصب را مشخص می‌ کند. این اسناد برای اطمینان از اینکه سازندگان و معامله‌ گران می‌ توانند پیشنهادهای منصفانه ارائه دهند، حیاتی هستند.

تولید

در این بخش از مراحل طراحی در طراحی داخلی جزئیات ساخت و ساز تکمیل شده است. بنابراین در مرحله بعدی برنامه های تکمیلی قرار می گیریم که جزئیات ظریف کاری طراحی اضافه می شوند. مواردی مانند جزئیات بهداشتی، بخش های الکتریکی و … در این مرحله مطرح می شود.

مناقصه

با تکمیل روند طراحی داخلی و ارائه جزئیات، فرایند مناقصه آغاز می شود. در این مرحله باید بهترین شرایط پیمانکاری برای شروع کار مشخص شود. با ارائه پیشنهادات و دریافت بهترین گزینه ها، برنامه ساخت و ساز توسعه می یابد. علاوه بر این در این مرحله از کار باید مجوز نیز گرفته شود. ارائه نقشه های طراحی برای دریافت مجوزهای مورد نیاز ضروری است.

ساخت و ساز

آخرین مرحله از پروژه های طراحی داخلی شروع ساخت و ساز است. با همکاری که بین طراح، پیمانکاران و زنجیره تامین وجود دارد، مراحل طراحی و نصب و راه اندازی جزئیات مختلف به صورت موفقیت آمیزی انجام می شود. تامین وسایل و تجهیزات مورد نیاز برای طراحی داخلی و اجرای طرح نهایی و نصب و راه اندازی آنها آخرین مورد از روند طراحی داخلی است.

دیاگرام، نمودار و اسکیس در طراحی داخلی

در واقع این نمودی از تجسم اولیه طراح از تحلیل ها و مسائلی هستند که ذهن را نسبت به مساله مورد نظر را به چالش می کشد.
یک طراح در ترسیم اسکیس از یک پلان، به شکل و فرم و ابعاد فضاها می پردازد و برای چیدمان، جانمایی فضاها با توجه به عملکرد آنها به دیاگرام هایی از روابط فضاها مراجعه می کند.
باید توجه داشت در هر مرحله از طراحی داخلی به واسطه استفاده از این تحلیل ها و ترسیمات طراح می تواند به ایده های جدید و افکار نو دست یابد.