امروزه در سراسر جهان، استفاده از صندلی های اداری بسیار گسترده و وسیع شده است؛ به طوری که بیشتر مشاغل مانند کار در ادارات و شرکت ها و به عبارت دیگر پشت میز نیشینی، باعث شده که صندلی های اداری زیادی به کار گرفته شود. صندلی های اداری نیز مانند وسیله های دیگر از اجزای مختلفی تشکیل شده اند و هر یک از این اجزا، طول عمر مفید مختص به خود را دارند و بعد از مدتی نیاز به تعمیر یا تعویض خواهند داشت.

صندلی های اداری از بخش هایی مانند بدنه، نشیمن، فوم و اسنفج، دسته، جک، مکانیزم، پایه و صندلی تشکیل شده اند. برخی از این بخش ها را می توان بدون مراجعه به تعمیرکار، تعمیر نمود و مشکل آن را حل کرد. اما برخی مشکل ها جدی هستند و حتما برای جلوگیری از خرج اضافه و قبل از حاد تر شدن مشکل باید تعمیر یا تعویض گردند و تقریبا تخصصی هستند. این گونه مشکلات نیاز به تعمیرکارانی دارد که در این  کار خبره هستند و کاملا با ساختار اجزای صندلی ها آشنا اند.

تعمیر صندلی اداری به دو صورت انجام می گیرد. شما می توانید صندلی ها را به تعمیرگاه برده و مورد تعمیر و تنظیم قرار دهید؛ این کار ممکن است هزینه و وقت زیادی از شما بگیرد و یا از مراکزی که خدمات تعمیر صندلی اداری در محل را ارائه می دهند استفاده کنید. به کمک این مراکز شما می توانید بدون فوت وقت و هدر دادن هزینه جا به جایی صندلی های اداریتان، تعمیرکار را به محل قرار گیری آن ها بیاورید. تعمیرکار ها با انجام برسی های لازم و دادن مشاوره های مفید به شما، انواع راه کار های تعمیر را پیش پای شما می گذارند و شما می توانید کم هزینه ترین و بهترین راه را انتخاب کنید.

جک صندلی اداری

وجود جک، از مزایایی است که صندلی های اداری را با دیگر صندلی ها متمایز می کند. تصور کنید که در یک اداره یا شرکت، تعداد زیادی کارمند وجود دارند که قد های یکسانی ندارد، در نتیجه تنظیم شدن ارتفاع صندلی ها نسبت به قد افراد و ارتفاع میز ها امری ضروری می باشد. بالا و پایین شدن، حفظ  و تنظیم ارتفاع و چرخش 360 درجه صندلی، از وظایفی هستند که جک صندلی آن ها را بر عهده دارد.

قطعات اصلی تشکیل دهنده جک ها سیلندر فشار، پیستون و میله میانی هستند. در درون سیلندر فشار جک مقداری گاز نیتروژن موجود است که با اعمال وزن به روی صندلی متراکم می شود. با استفاده از دسته جک که در زیر نشیمن صندلی قرار گرفته است، می شود به راحتی در هر ارتفاعی که می خواهید جک را تنظیم کنید.

تنوع جک صندلی اداری

به مقدار تفاوت ارتفاع بالاترین حالت جک با پایین ترین حالت آن، کورس جک گفته می شود. جک ها از نظر کورس هایشان به چند دسته تقسیم می شوند. در صندلی مدیریت  کورس جک ها 8 تا 10 سانتی متر هستند. در صندلی کارمندی این عدد به 12 سانتی متر می رسد و در صندلی کورس جک 21 تا 27 سانتی متر می باشند.

نشانه های آسیب جک صندلی های اداری

صندلی های اداری جزو وسیله های کاربردی به شمار می روند و روزانه وزن های  متفاوتی را متحل می شوند. طبیعی است که پس از گذشت مدتی نیاز به سرویس قطعات پیدا کنند. از آن جایی که سالم بودن جک های این نوع صندلی ها بسیارحائز اهمیت است و نقش حیاتی در راحتی افراد ایفا می کند، همواره باید از سلامت آن اطمینان حاصل کرد. در صورت عدم توجه، خرابی ها می توانند بیشتر شوند و خرج های مضاعف به بار بیاورند و منجر به تعویض جک صندلی شوند.

از نشانه هایی که می توانند مراحل اول خرابی جک ها باشند و باید به سرعت پی گیری شوند عبارت اند از:

1. خالی شدن گاز: اگر در هنگام استفاده از صندلی احساس کردید که صندلی به تدریج به پایین می رود، این مشکل را جدی بگیرید. در این صورت گاز نیتروژن واقع در دورن پیستون خالی می شود و جک نمی تواند حالت اولیه خود را حفظ کند و با تحمیل وزن بر روی آن، صندلی به سمت پایین حرکت می کند. در این حالت تعمیر جک صندلی اداری، امکان پذیر نیست و باید تعویض شود.

2. گشادی قسمت انتهایی جک: اگر این مشکل برای صندلی شما پیش بیاید و صندلی لق می زند و ثابت درجای خود باقی نمی ماند. اگر به این مشکل بی توجهی شود، مکانیزم جک آسیب می بیند و نمی تواند به درستی وظایف خود را انجام دهد.

3. خرده شدن واشر و بلبرینگ داخلی: اگر این اتفاق نیز برای جک صندلی های اداری پیش بیاید، شما با لق زدن صندلی مواجه خواهید شد اما شدت آن از حالت دوم کمتر خواهد بود. در این صورت تعمیر صندلی اداری صورت می گیرد و تعمیرکار با تعویض واشر و یا بلبرینگ می تواند جک را تعمیر کند.

تعمیر جک صندلی اداری

صندلی هایی که نیاز به تعمیر جک پیدا می کنند، ممکن است با تعمیرات جزئی و با روش هایی در خانه انجام گیرد یا ممکن است نیاز به تعمیر کار و تعمیر صندلی در محل داشته باشد. اگر بخواهید خودتان جک صندلی را عوض کنید، روش زیر می تواند برایتان مفید و کاربردی باشد.

باید صندلی را به پشت بخوابانید تا به تمام اجزای زیر صندلی احاطه داشته باشید. با چکش به آرامی به پایه صندلی ضربه بزنید و آن را از جک جدا کنید. دقت داشته باشید که ضربه ها باید با آرامی و ظرافت زده شوند تا قسمت های دیگر پایه و صندلی آسیب نبینند.

در این مرحله جک به راحتی از صندلی جدا می شود و می توانید جک جدید را در جای مخصوص خود قرار دهید. برای این کار نیاز به زور نیست چون پس از وصل کردن پایه به مرور زمان جک خودش در جای مخصوص خود ثابت می شود.