در زندگی کنونی و مدرن بسیاری از ما در طول روز، زمان طولانی را در مقابل کامپیوترهای محل کارمان می نشینیم. گاه نیز سخت مشغول کار کردن هستیم و تمرکز خود بر نحوه نشستن روی صندلی را از دست می دهیم. همین امر سبب ایجاد برخی از دردهای مزمن شده که ربط چندانی نیز به سن افراد ندارد.

بر اساس آمار بدست آمده از پزشکان، ۷۵ درصد از احساس خستگی های زودهنگام، دردهای مرتبط با عضلات و مفاصل به دلیل وضعیت نادرست نشستن در مقابل کامپیوترهای محل کار هستند. ۲۵ درصد آنها نیز به دلیل عدم تعادل میان کار و استراحت به وجود می آیند.

در ادامه مقاله از فریدصنعت توصیه های پزشکان در مورد نحوه صحیح نشستن پشت میز را بررسی و ۶ مورد از ضروری ترین آنها را برای تان برخواهیم شمرد:

درد در ناحیه پا

هرگز در هنگام نشستن یکی از پاها را روی دیگری قرار ندهید. این کار، روند گردش خون را با اختلال مواجه، رگ ها را فشرده کرده و به بی حسی پاها و گاه نیز به عارضه ای به نام «سندروم پای بی‌قرار» می انجامد.

اولین کار ضروری، تنظیم صندلی است که بر روی آن می نشینید. پاها نباید آویزان باشند و زانوها نیز نباید به لبه میزی که پشت آن نشسته اید برخورد داشته باشد. صندلی خود را طوری تنظیم کنید که پاهای تان در زاویه بیشتر از ۹۰ درجه قرار گیرد. می توانید از یک چارپایه نیز در زیر پاهای خود استفاده کنید.

کمر درد

فرورفتگی صندلی باید با پهنای باسن شما هماهنگی داشته باشد. اگر بر روی یک صندلی بزرگ می نشینید، پشت کمر خود یک بالشتک قرار دهید تا بخشی از وزن شما را تحمل کند. اگر به سمت پایین سر بخورید، در ناحیه کمر و پست احساس درد خواهید کرد.

صندلی شما حتما باید دارای پشتی با انحنای استاندارد باشد. کمرتان نباید همانند یک علامت سئوال به پشت تکیه داده شده باشد.

اگر وضعیت نشستن تان چندان راحت نیست، سریع آن را تغییر ندهید. اجازه دهید که بدن تان به موقعیتی که در آن نشسته اید عادت کند. ممکن است با گذشت زمان، ماهیچه ها آرام شده و به آن وضعیت خو بگیرند اما بدانید که این امر با سرعت محقق نخواهد شد.

خستگی دست ها

زمانی که با کامپیوتر کار می کنید، بر روی دست ها فشار فراوانی وارد می شود. عدم قرار گرفتن نادرست دست ها می تواند به درد آنها بیانجامد.

کیبورد و موس کامپیوتر باید در راستای شانه ها و بازوهای تان قرار بگیرند. مچ دست ها نیز باید صاف باشد و به طرفین خم نشده باشد. دست ها باید در راستای بازو در در زاویه ۹۰ درجه و آزادانه روی میز قرار گرفته باشند.

گردن درد

برای پرهیز از گردن درد، بهترین راهکار، قرار گرفتن مناسب مانیتور است. اگر مانیتور بیش از اندازه پایین باشد، باید برای دیدن آن خم شده و یا روی صندلی خود لم بدهید. با این نحوه نشستن فشار بیشتری بر مهره های دیسک وارد می آورید که به فتق و جلوآمدگی دیسک می انجامد.

روی صندلی نشسته، چشم ها را ببندید و آرام باشید. زمانی که چشم های تان را می گشایید، صفحه مانیتور باید درست در مقابل شما قرار گرفته باشد. اگر لازم است از تکیه گاهی برای جابجایی مانیتور استفاده کنید تا درست در مقابل چشمان تان قرار گیرد. با این کار فشار کمتری را به گردن وارد خواهید آورد.

درد و خستگی چشم ها

زمانی که بیش از اندازه به صفحه کامپیوتر نگاه می کنید، این احتمال وجود دارد که به سندروم بصری کامپیوتر مبتلا شوید. از جمله نشانه های این سندروم، دیدتار، خشکی و قرمزی چشم است. این عارضه می تواند با سردرد و خارش چشم نیز همراه باشد.

موقعیت مانیتور کامپیوتر خود را مجددا تغییر دهید. پزشکان بر این باورند که بهتر است مانیتور درست در مقابل چشم تان و در فاصله ۵۰ سانتیمتری چشم قرار گیرد.

از تابش نور به صفحه مانیتور پرهیز به عمل آورید. اگر میز کارتان در نزدیکی پنجره است و روی آن نور می تابد، پرده ها را بکشید. همواره میزان نوری را که به صفحه مانیتورتان می تابد را تنظیم کنید.

لازم است که از عینک های مخصوص استفاده کنید. با این کار، چشم ها کمتر خسته می شوند.

ورزش چشم را فراموش نکنید. هر ساعت حداقل ۲۰ ثانیه به خارج از صفحه مانیتور نگاه کنید. این کار می تواند ساده ترین ورزش برای چشم های تان باشد.

نحوه نشستن روی صندلی

خستگی زودهنگام  و سریع

اگر سبک زندگی شما نشسته است و دائم خوراکی های پرشکر و پر کلسترول میل می کنید، احتمال ایجاد کشیدگی در عروق تان وجود دارد و این امر عملکرد رگ ها را با اختلال مواجه می کند.

از نشانه های نامطلوب کشیدگی رگ ها، می توان به درد، احساس خستگی در پاها، تورم آنها و افزایش فشار خون اشاره کرد.

هر روز زمان اندکی را به ورزش اختصاص دهید. برخی از نرمش ها که بیش از ۱۵ دقیقه به طول می انجامند را در برنامه روزانه خود بگنجانید. به جای استفاده از اتومبیل یا وسایل نقلیه عمومی، بخشی از مسیر رفتن به محل کارتان را پیاده بپیمایید. و در نهایت مهم ترین کاری که می توانید انجام دهید این است که تغذیه سالمی داشته باشید.

نحوه نشستن روی صندلی اداری

هر چقدر هم که یک صندلی استاندارد و مناسب باشد، طرز صحیح نشستن روی صندلی بسیار مهم است. به همین دلیل بعضی از متخصصان ارگونومی یا بهداشت کار با حضور در اداره‌ها، کارگاه‌ها، کارخانه‌ها و … طرز صحیح نشستن روی صندلی و کار کردن کارمند، کارگر و سایر افراد را روی صندلی به آنها آموزش می‌دهند تا فرد دچار عوارض کار طولانی مدت روی صندلی نشود.

وضعیت کمر و گردن در نحوه صحیح نشستن روی صندلی

بهتر است به نحوی روی صندلی بنشینید که بتوانید به راحتی به پشتی صندلی تکیه بدهید. در این حالت مقداری از فشار وزن به جای وارد شدن به عضلات ضعیف کمر به پشتی صندلی وارد می‌شود.

برای پرهیز از گردن درد، بهترین راهکار، قرار گرفتن مناسب مانیتور است. اگر مانیتور بیش از اندازه پایین باشد، باید برای دیدن آن خم شده و یا روی صندلی خود لم بدهید. با این نحوه نشستن روی صندلی اداری فشار بیشتری بر مهره‌های دیسک وارد می‌آورید که این امر می‌تواند باعث آسیب‌های جدی شود. برای رفع ابن مشکل می توان زیر پایه مانیتور وسیله ای جهت بالا آرودن سطح مانیتور قرارداد.

نحوه قرارگیری پاها در  پشت میز کامپیوتر

سعی کنید طوری بنشینید که کف پاهایتان روی زمین قرار بگیرد و زانوها فقط مقداری از سطح لگن بالاتر باشند. اگر زانوها بالاتر از حد معمول باشند به زانوها و لگن فشار وارد شده و باعث ایجاد خم شدگی زانو می‌شود. زیرا مفصل زانو ساعت‌های زیادی به طور خمیده قرار داشته و بعد از مدتی دچار محدودیت حرکتی می‌شود.

در نتیجه فرد دیگر قادر نیست پاهایش را صاف کند. در عارضه خم شدگی زانو عضله پشت پا از حالت طبیعی خود خارج شده و کوتاه می‌شود، به همین دلیل وقتی زانو خم است فرد انرژی زیادی را هنگام راه رفتن مصرف می‌کند.

دوم اینکه وقتی زانوها در حالت خم شدگی هستند، عضله چهارسر، عضله بسیار مهمی که نقش حمایتی برای مفصل زانو دارد، فعالیت طبیعی خود را از دست داده، به مرور زمان تحلیل می‌رود و ضعیف می‌شود.
با ضعیف شدن این عضله دردهای زانو، ساییدگی کشکک و این دست مشکلات ایجاد می‌شود.

اگر بتوان محدودیت حرکتی ایجاد شده را به نوعی با فیزیوتراپی، ورزش و تحرک از بین برد سلامت زانوها دوباره برمی‌گردد.

قرارگیری دست‌ها و شانه هنگام نشستن در صندلی کامپیوتر

زمانی که با کامپیوتر کار می‌کنید، بر روی دست‌ها فشار فراوانی وارد می‌شود. عدم قرار گرفتن درست دست‌ها می‌تواند به درد آنها بیانجامد.

کیبورد و موس کامپیوتر باید در راستای شانه‌ها و بازوهایتان قرار بگیرند .مچ دست‌ها نیز باید صاف باشد و به طرفین خم نشده باشد. دست‌ها باید در راستای بازو در در زاویه ۹۰ درجه و آزادانه روی میز قرار گرفته باشند.

استراحت چشم‌ها هنگام کار با کامپیوتر

برای استراحت کوتاه مدت، روی صندلی نشسته، چشم‌ها را ببندید و آرام باشید.
زمانی که چشم‌هایتان را می‌گشایید، صفحه مانیتور باید درست در مقابل شما قرار گرفته باشد. اگر لازم است از تکیه گاهی برای جابجایی مانیتور استفاده کنید تا درست در مقابل چشمانتان قرار گیرد. با این کار فشار کمتری را به گردن وارد خواهید آورد.

موقعیت مانیتور کامپیوتر خود را مجددا تغییر دهید. پزشکان بر این باورند که بهتر است مانیتور درست در مقابل چشمتان و در فاصله ۵۰ سانتیمتری چشم قرار گیرد.

ورزش چشم را فراموش نکنید. هر ساعت حداقل ۲۰ ثانیه به خارج از صفحه مانیتور نگاه کنید. این کار می‌تواند ساده‌ترین ورزش برای چشم‌هایتان باشد.

وضعیت استاندارد نور در محیط کار

از تابش نور به صفحه مانیتور پرهیز به عمل آورید. اگر میز کارتان در نزدیکی پنجره است و روی آن نور می‌تابد، پرده‌ها را بکشید. لازم است که همواره میزان نوری را که به صفحه مانیتورتان می‌تابد را تحت کنترل داشته باشید.

تنظیم استاندارد صندلی کامپیوتر

نکته ضروری دیگر، تنظیم صندلی است که بر روی آن می‌نشینید. پاها نباید آویزان باشند و زانوها نیز نباید به لبه میزی که پشت آن نشسته‌اید برخورد داشته باشد.

صندلی خود را طوری تنظیم کنید که پاهایتان در زاویه بیشتر از ۹۰ درجه قرار نگیرد. می‌توانید از یک چارپایه نیز در زیر پاهای خود استفاده کنید.

نحوه نشستن روی صندلی

ویژگی‌های صندلی اداری استاندارد

قابل توجه است که شما هرچقدر نحوه نشستن روی صندلی را به درستی رعایت کنید، نمی‌توان از اهمیت نوع صندلی اداری مورد استفاده چشم‌پوشی کنید، و ویژگی‌های خاصی هستند که باید در ساخت صندلی‌های استاندارد به آنها توجه کرد.

ارتفاع صندلی

در راستای طرز صحیح نشستن روی صندلی باید ارتفاع صندلی‌ها قابل تنظیم باشد تا افراد با قدهای مختلف بتوانند آن را به راحتی تنظیم کنند. ارتفاع پایه‌های صندلی باید به گونه‌ای باشد که وقتی فرد روی آن می‌نشیند کف پاهایش کاملا روی زمین بوده و ثبات داشته باشد.

اگر این ارتفاع بلندتر از حد معمول باشد فرد استفاده کننده مجبور است پنجه‌های پایش را روی زمین بگذارد. در این حالت وزن به نوعی آویزان است و برعکس اگر ارتفاع پایه‌های صندلی کوتاه باشد زانوها بالاتر از لگن قرار می‌گیرند و یک خمیدگی در مفصل لگن ایجاد می‌کنند.

دسته صندلی

صندلی باید دارای دسته‌هایی باشد که دست‌ها به راحتی روی آن قرار بگیرند. با این کار مقداری از وزن از طریق دست‌ها به صندلی منتقل شده، فشار کمتری به پشت و حتی گردن وارد می‌شود.

سخن پایانی

در کنار همه نکاتی که راجع به نحوه نشستن روی صندلی گفته شد، باید به خاطر داشته باشید که ورزش را هرگز ترک نکنید و بدانید ورزش به خصوص برای افراد کارمند، می‌تواند نقش بزرگی در حفظ سلامتی ایفا کند.